Un altfel de turism: pescaturism

joi, 27 august 2015

A fost odată ca niciodată un român care și-a dorit să implementeze în țara noastră o idee originală și care totodată să ajute și oamenii, încurajându-i să-și păstreze datinele și obiceiurile locale. Această idee a căpătat numele de ”pescaturism”- un concept turistic în premieră pe piața românească, care introduce turistul în inima Tulcei, oferindu-i ocazia să petreacă o zi din viața unui pescar, alături de el, prinzând și gătind peștele chiar pe malul apei. Consider că acest tip de turism este unul deosebit de benefic pentru orașul Tulcea (mai exact la mila 23), mai ales că pescuitul este ocupația de bază a localnicilor, din care își câștigă poate existența sau hrana zilnică. Ivan Patzaichin, fost canoist român medaliat cu aur și argint la Jocurile Olimpice este inițiatorul acestui proiect îndrăzneț, care nu este singurul implementat de acest sportiv de performanță (și alte proiecte s-au bucurat de un real succes: Ecoreintegrare, Triunghiul ecoturismului, Rowmania Delta Triathlon etc.). Printre ideile strălucite, menite să conserve teritoriul din apropierea Deltei, se numără și RowMania Fest- Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, care a ajuns deja la cea de-a cincea ediție și se desfășoară în perioada 28-30 august, la Tulcea.

Nu numai că stârnește de la an la an interesul oamenilor de a explora zona, ajutând astfel la dezvoltarea sa durabilă, ci îi face pe turiști să dobândească cunoștințe în materie de pescuit, unelte de pescuit sau chiar rețeta celui mai grozav borș de pește. 
V-am mai povestit și aici despre inițiativa lui Ivan Patzaichin cu privire la ecoturism și la modul în care acesta își dorește să propulseze Delta Dunării în topul celor mai căutate destinații din Europa în acest scop. (asta dacă nu a devenit deja). Festivalul a obișnuit deja participanții cu activități care de care mai diverse, de la conferințe, parade, concerte Rock'n Row, până la competiții pescărești și Târgul Artizan Eco Delta. Anul acesta, principalele puncte de interes sunt prima ediție a etapei internaționale ETU Triathlon Junior European Cup, dar și două zile de dezbateri cu participare internațională, pe teme de interes despre Marea Neagră, Dunăre și Tulcea. 
Ca blogger, BlogalInitiative mi-a lansat provocarea de a mă gândi la un mesaj reprezentativ, demn de inscripționat pe tricoul oficial al pescaturismului. La rândul meu, lansez provocarea și altor bloggeri sau simpli cititori de a se gândi la același lucru și abia aștept să văd ce mesaje originale și interesante vă trec prin minte. (Aștept cu interes comentariile voastre!)


După părerea mea, un mesaj destul de atractiv ar fi următorul: ”Peștii se prind cu undița, iar oamenii cu vorba.” (un citat din William Shakespeare), care subliniază importanța comunicării între oameni, care este un lucru esențial la un astfel de festival. Așadar, prin pasiunea lor comună: pescuitul, turiștii își pot face prieteni cu interese comune, pot împărtăși trucuri de pescuit sau pot afla rețete culinare deosebite. 
Un alt mesaj care ar merita să fie inscripționat pe aceste minunate tricouri ar fi un citat din Herbert Hoover, ce spune că: „Toți oamenii sunt egali înaintea peștilor”. Acest lucru ar simboliza faptul că acest tip de turism este accesibil tuturor oamenilor și că nu trebuie să fii un pescar experimentat ca să te bucuri de el. 


În speranța că v-am stârnit curiozitate cu privire la ce se desfășoară în acest weekend la Tulcea, vă lansez invitația de a participa la acest festival, fie ca simplu privitor, fie ca și competitor, căci experiența trăită va fi una pe măsura așteptărilor.

Ia-ți familia și experimentează pescaturismul!
Share Button

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta bună sau rea contează pentru mine.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS