Dimineață bună! O parte din cei care mă mai citesc știu că activez drept voluntar în cadrul unui ONG de medicină din Galați: Societatea Studenților Mediciniști Galați (SSMG), aniversând chiar pe 10 octombrie 2015 începutul unui al treilea an de activitate în cadrul acesteia. De la simplu membru, până la șef Departament pe Farmacie, iar ulterior Secretar General, în toată această perioadă de timp am legat prietenii durabile, atât cu membrii SSMG, cât și cu studenți din alte organizații de la nivel național, dezvoltându-mi capacitățile de comunicare, organizare, spirit de echipă și nu numai.
În România, Legea nr.339 din 17 iulie 2006 dă următoarea definiție voluntariatului:
- "Voluntariatul este activitatea de interes public desfașurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfașurată în domenii cum sunt: asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea."
Societatea Studenţilor
Medicinişti Galaţi este o organizaţie studenţească tânără,
înfiinţată în anul 2009 din dorinţa studenţilor medicinişti şi farmacişti
gălăţeni de a fi reprezentaţi pe plan intern, naţional şi internaţional. De
asemenea SSMG este o organizaţie
studenţească independentă, non-guvernamentală şi non-politică care reprezintă
peste 2750 de studenţi medicinişti şi farmacişti gălăţeni. Este oficial
recunoscută ca atare de către autorităţile guvernamentale locale, regionale şi
centrale, precum şi de alte organizaţii şi instituţii naţionale şi
internaţionale. SSMG este membru cu drepturi depline a UNSR
(Uniunea Naţională a Studenţilor din România), care este o federaţie
apolitică ce are ca scop reprezentarea intereselor socio-profesionale ale
studenţilor din România. UNSR
dezvoltă o nouă viziune a ceea ce înseamnă implicarea în societate, reunind
organizaţii studenţeşti din Bucureşti, Craiova, Iaşi, Timişoara, Petroşani,
Târgu-Jiu, Piteşti, Ploieşti, Bacău, Galați, Brașov, Arad, Cluj, Târgu Mureș,
Constanța, Sibiu. Federaţia a devenit un puternic partener de dialog al
Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Tineretului şi Sportului. În cadrul acestei federaţii, SSMG
coordonează Departamentul de Sănătate, care organizează numeroase proiecte pe
plan naţional, unde sunt implicaţi studenţi din toate centrele universitare cu organizații ce au aderat la UNSR.
Dintre proiectele la care am participat de-a lungul timpului în acest ONG, se numără:
- ”Congresul Național cu participare internațională GALMED”- am participat ca organizator la 2 ediții.- eveniment științific de mare amploare în viața medicală gălățeană, care a avut un real succes în rândul participanților, atât din oraș cât şi din țara, fiind implicaţi peste 300 de studenți şi tineri medici rezidenți, iar la ultima ediție am găzduit și participanți dinafara țării.
- Campanii de donare de sânge
- Balul Bobocului Medicinist- am făcut parte din comitetul de organizare la o ediție
- Proiectul Național „Studențiada”- Festivalul Studenţesc se desfășoară simultan în 14 centre universitare din țară, iar fiecare zi a fost dedicată unui anumit specific: Ziua Sănătăţii, Ziua Sportului, Ziua Culturii, Ziua Ecologiei, Ziua Educaţiei.
- Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA- 1 decembrie- SSMG a realizat o Fundă umană în semn de solidaritate pentru persoanele infestate pe data de 1 decembrie, dar a oferit și posibilitatea tuturor studenților de a se testa pentru depistarea HIV/SIDA.
- BLS – Manevre de resuscitare – SSMG continuă proiectul de succes început în 2010, realizat în colaborare cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi şi Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi, prin care participanții pot învăţa algoritmul suportului vital de bază, conform ultimelor protocoale aprobate în decembrie 2010 de Consiliul European de Resuscitare. În urma acestui curs de prim ajutor, o parte dintre participanţi au devenit voluntari în cadrul Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
- Simularea examenului de admitere la Facultatea de Medicină şi Farmacie Galați – participanţii, elevi de liceu, care doresc să urmeze studiile Facultăţii de Medicină şi Farmacie, s-au putut familiariza cu experienţa examenului de admitere.
- Săptămâna Academică ”Maladiile secolului XXI și combaterea lor”- schimb de experiență timp de o săptămână cu studenții la medicină și farmacie din Republica Moldova, realizat la Chișinău la Universitatea de Stat „Nicolae Testemițanu”.
- „Săptămâna Voluntarului”- proiect național ce promovează acțiunile de voluntariat.
- „Transmed”- schimb de experiență între studenții mediciniști din toată țara și Republica Moldova.- proiect realizat în parteneriat cu FASMR (Federația Asociațiilor în Medicină din România).
- „Sunt voluntar, deci exist!”- proiect desfășurat în parteneriat cu Liga Studenților Basarabeni și Bucovineni Galați (LSBG).
Avantajele acțiunilor de voluntariat sunt numeroase, fiind benefice atât pentru tine, cât și pentru comunitatea în care trăiești. Voi aminti doar câteva:
- Îți întărește încrederea în tine- rolul tău ca voluntar îți poate da un sentiment de mândrie, o viziune pozitivă asupra vieții. Te poate ajuta în dezvoltarea ta în carieră- căpătând experiență într-un domeniu ce te interesează pe parcursul vieții. Te conectează cu numeroase persoane de valoare, cu interese comune cu alte tale. Reușești să dobândești aptitudini valoroase, cum ar fi spiritul de echipă, capacitatea de organizare și nu numai. Voluntariatul este un mod amuzant și ușor de a îți explora pasiunile și interesele. Făcând muncă de voluntariat poți descoperi că este relaxant și revitalizant să ieși din cotidian. Voluntariatul îți poate oferi activități noi, motivație și o nouă viziune asupra vieții tale personale și profesionale.
Alte ONG-uri studențești din Galați, care promovează voluntariatul mai sunt: AIESEC, LSBG, LSG (Liga Studenților din Galați), CSBB (Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni Galați), ASCOR.
SSMG în imagini:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Părerea ta bună sau rea contează pentru mine.