Un altfel de eu- Eul civic

vineri, 16 iunie 2017

Dragă jurnalule,

                Știu că am lipsit din viața ta o bună bucată de vreme. Te răsfoiesc și râd de fiecare ghidușenie pe care ți-am povestit-o, despre fiecare timiditate sau părere pe care îmi era frică să o expun, despre teama de eșec și de faptul că nu mă consideram capabilă.
                Am avut motive întemeiate să o fac: nu a fost vorba nici despre vreun job bine plătit, deși am câștigat numeroase experiențe inedite și prietenii; nici despre vreo poveste de dragoste, deși pot spune că în ultimii patru ani din viața mea am trăit destule momente încărcate de emoție.

A fost odată...prima întâlnire...

                Toate temerile mele au început să fugă încetul cu încetul, începând cu anul 2013, asemeni unor nori cenușii care se risipesc izgoniți de razele soarelui, iar „soarele” pentru mine a însemnat o bucățică de hârtie albă- un mini-formular cu o siglă roșie pe spate. Cu el am făcut cunoștință la primii pași timizi de student-boboc, făcuți într-o sală imensă de teatru, acompaniați de Gaudeamus și visând la o carieră în alb.

Apoi a fost mai mult decât atât...

                La scurt timp după ce l-am completat, m-am pomenit donând sânge pentru prima oară în viața mea, alături de alți voluntari; am renunțat la raftul meu de jucării cu care erai obișnuit pentru a aduce de Crăciun zâmbetul pe buzele unor copii cu deficiențe; am pășit înarmată cu o vorbă bună în casele bătrânilor uitați de lume, întrebându-i de sănătate; am pus umărul la ecologizat spațiile în care adesea mă plimbam dezgustată de gunoiul existent; am reușit să sprijin visători ca și mine să se pregătească pentru admiterea la facultate. 
  

Am devenit puțin mai civic...

Sunt lucruri mici, pe care am continuat să le fac cu suflet, căci prin toate acestea, am reușit să sculptez un eu mai plin de inițiative, implicat, devotat, responsabil...mai pe scurt: civic
Prin implicare civică am construit involuntar o familie, în care m-am refugiat adesea pentru a mă relaxa „constructiv”.  Am călătorit și am cunoscut și poveștile altor ONG-uri din țară, iar aceste scopuri comune au făurit prietenii pe viață.  
De toate aceste experiențe mă bucur în fiecare zi ca voluntar în cadrul ONG-ului Societatea Studenților Mediciniști Galați, încercând să-i conving și pe alții să ni se alăture.  
De ce eul civic?

                Pe parcursul timpului am învățat că în noi există un potențial uriaș, pe care voluntariatul ne ajută să-l scoatem la lumină, să-l perfecționăm și prin care ne ajută să creăm legături cu persoane care au aceleași scopuri ca și noi. Este defapt o acțiune atât de simplă, prin care putem contribui la păstrarea și îmbunătățirea fiecărei „părticică” în care ne ducem existența prin lucruri simple, ce tot timpul au stat la baza schimbării.

Și tu poți deveni mai civic!

                Promotorul implicării civice în anul 2017 în România este ONGFest- Festivalul Organizațiilor Neguvernamentale, locul unde ONG-urile și grupurile civice din România își spun povestea.
ONGFest 2017 este finanțat prin Programul de cooperare Elvețiano-Român, având Kaufland România ca sponsor principal, iar  printre obiectivele prioritare se numără: 

  • consolidarea relației ONG- cetățean, atât de benefică pentru societatea în care trăim;
  • conștientizarea populației cu privire la activitățile pe care le desfășoară           ONG-urile, în vederea creșterii numărului de voluntari și a redirecționării a 2% din impozit către acestea;
  • promovarea ONG-urilor pentru a fi mult mai susținute pe viitor;
  • încropirea unor dezbateri publice care să antreneze cetățeni, voluntari, presă și instituții publice- elemente cheie ce duc la prosperitatea societății civile.

          Astfel, pe 17 și 18 iunie la București- Parcul Herăstrău, pe 24 iunie la Iași- Grădina Palas și pe 1 iulie la Cluj-Napoca- Strada Potaissa avem ocazia de a afla cât de multe lucruri frumoase se fac în România, sub bolta simțului civic, care nu trebuie să lipsească niciunuia dintre noi.
Făcând voluntariat, te descoperi pe tine însuți, capeți abilități și le perfecționezi, ai ocazia de a lucra în echipă, de a avea satisfacția că ai conlucrat alături de alte mâini la o mică schimbare; devii mai încrezător în forțele tale, căci ele sunt alimentate de reușită și poți descoperi povești frumoase la tot pasul.  

Poftiți la festival! Poftiți la implicare civică!
Share Button

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta bună sau rea contează pentru mine.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS