Poftiți la ecoturism

vineri, 22 august 2014

Ziua bună, cititori. Am decis să vă readuc aminte astăzi de un colț de Rai al României, anume Delta Dunării. Cu siguranță cei care au vizitat-o abia așteaptă răgaz de la birou să o facă din nou, iar cei care au văzut minunăția naturii doar în poze au notat-o pe lista de dorințe , ca viitoare destinație.
E imposibil ca această zonă magică să nu te atragă, iar ca să fiu sigură că primează pe lista ta cu destinații de vacanță, îți prezint trei motive care cu siguranță o vor face să urce în topul tău personal.

1.       Diversitatea speciilor și raritatea unora dintre ele

Dacă mergi în Deltă ai ocazia să te bucuri să vezi, pe lângă pelicani, vidre și berze și câteva animale și plante ciudate, cum ar fi cele două specii de plante carnivore- Otrățelul de baltă(Utricularia Vulgaris)  - care plutește deasupra apei nefiind prinsă de ea și-și absoarbe prada cu ajutorul unor saci cu apă și aer, care se închid, iar victima moare de foame, ulterior fiind digerată de plantă; și Aldrovanda, ce prezintă spini pe margini, astfel încât insecta este prinsă în frunza care se închide când este atinsă. Lumânarea de mare (Noctiluca Miliaris) este un fenomen deosebit al naturii, încât face valurile  și suprafața apei să devină fosforescente, iar pescarii zonei spun că dacă te scalzi în apă în prezența ei , devii la rândul tău fosforescent. Delta Dunării adăpostește cea mai mică pasăre din România, “ochiul boului”, având aproximativ 10 cm lungime, o specie de fluture de noapte gigant, denumită “ochi de păun”,  animale drăgălașe, cum ar fi câinele enot, ce se aseamănă cu un raton, fiind un animal relativ nou în țară, la fel ca și șacalul auriu,  iar cele mai mici mamifere din această zonă sunt chițcanii.
Există și câțiva dușmani deosebit de periculoși, cum ar fi păianjenul Văduva Neagră,  a cărui înțepătură poate fi mortală, dacă nu este tratată la timp, precum și șarpele rău- o specie agresivă și protejată, cel mai lung șarpe al Europei. 

2.   Alte atracții în Delta Dunării, în afară de floră și faună, sunt: Catedrala din Sulina, Farul Vechi, plaja salbatică din Sulina, Obeliscul din Crișan, Pădurea Letea (monument al naturii), Fântana și stejarul îngenunchiat din Pădurea Caraorman și nu în cele din urmă hotelurile plutitoare.

3.       Ecoturismul: Care este o formă de turism în care principala motivaţie a turistului este observarea şi aprecierea naturii şi a tradiţiilor locale legate de natură şi care trebuie să indeplinească următoarele condiţii: conservarea şi protejarea naturii; folosirea resurselor umane locale; caracter educativ, respect pentru natura – conştientizarea turiştilor şi a comunităţilor locale; impactul negativ minim asupra mediului natural şi socio-cultural. Această activitate are un impact pozitiv asupra conservării ariilor naturale( ex: strângerea de deșeuri lăsate de turiști, acordarea de sprijin financiar pentru reabilitarea zonelor protejate), constituind un avantaj al comunității locale(se aleg ghizi locali, se cumpără bunuri și servicii locale), încercându-se și păstrarea componentei culturale specifice zonei.

 În acest sens, în perioada 29-31 august va avea loc la Tulcea  cea de-a patra ediție a RowmaniaFest - Festivalul Internațional al Bărcilor cu VâsleEste un eveniment deosebit la care merită să participi, fiind o inițiativă a unuia dintre cei mai mari sportivi ai României, născut in Delta Dunării, anume Ivan Patzaichin, promotor al ideii că această zona va deveni curând regina ecoturismului european. Festivalul promovează pe plan internațional această comoară a țării noastre, precum și proiectele societății civile pentru dezvoltarea durabilă a regiunii. Printre activitățile din cadrul festivalului se numără: defilări ai cailor de rasă ai Clubului Hipic Real Racing, concursuri de vâslit în canotci, atât între echipe de pescari, cât și între echipe de turiști, ateliere educative pentru copii, concerte Rock n’Row și multe altele. RowmaniaFest este o oportunitate pentru iubitorii de activități pe apă, pentru cei ce iubesc sportul și mișcarea în natură, promovând vâslitul și turismul de bun simț. Mai multe detalii aici.

Slideshow sugestiv:



Lista se poate îmbunătăți și cu opinia ta. Adaugă un comentariu!!!




Acest material a fost realizat,folosind drept sursă de documentare paginile web:
O campanie: Blogal Initiative

4 comentarii:

  1. Ce buna ar fi o vacanta in Delta acum... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea, am uitat sa te invit la un nou concurs pe blogul meu.http://367dezile.blogspot.ro/2014/08/castiga-un-blind-date-cu-o-carte.html.Luni pun sigur premiul la posta...PUPICI!

    RăspundețiȘtergere
  3. Misto delta asta desi se vede treaba ca nu ai calcat pe acolo dar ce legatura are delta cu RowmaniaFest din Tulcea?

    RăspundețiȘtergere

Părerea ta bună sau rea contează pentru mine.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS