Hapsânism

miercuri, 11 februarie 2015

Dacă pare un cuvânt prea brutal să definească modul în care trăim astăzi, am să te consolez spunându-ți că e purul adevăr. Cum haosul zace-n orice mărunțiș din jurul nostru, vă sfătuiesc doar să fiți conștienți și să nu abuzați de persoane sau obiecte. Nu știu cum aș putea să ilustrez cât de acut irosim lucruri, pe tot parcursul drumului nostru zilnic prin viață. Promitem că de mâine vom fi altfel, dar nu facem altceva decât să păcălim o conștiință prea sătulă de noi, pentru scurt moment. Hapsânismul se reflectă foarte bine  în țara noastră și trebuie să facem eforturi pentru a-l estompa. Pierdem ore prețioase și cheltuim enorm de mult pe alimente, care, în mare parte vor ajunge la coșul de gunoi. Dar ne împăcăm repede cu ideea: Am luat ca să fie, a fost prea destul, am aruncat! Era mai bine dacă trăiam alte vremuri și ajungeam la concluzia: E prea puțin, m-am bătut cu alții pentru ele, abia îmi ajung! ? Ne dezvinovățim repede: Era la reducere și trebuia să cumpăr mai mult. E timpul să scoți aceste fraze din vocabularul tău și să înveți într-un mod practic și eficient cum să economisești în bucătărie. 
1. Cumpărăturile sunt cheia! Atâta timp cât frigiderul e ticsit de materii prime, nu faci altceva decât să te înfrupți din ce apuci. Nu toate se pot păstra proaspete pentru mult timp și nu-ți permiți să faci un terci lipsit de savoare în care să amesteci toate alimentele disponibile. Coșul tău trebuie să conțină mai puține produse, să vizitezi piața și supermarket-ul mai des. Fă-ți un plan pe maxim o săptămână cu ce mâncăruri ai dori să faci sau să consumi, inclusiv gustări și achiziționează-le strict pe acelea. Mai poți face o plimbare la cumpărături în săptămâna respectivă dacă vrei să mănânci cât mai proaspăt. Fără ispite: reduceri, aspectul bine conturat ”la seringă” a unor legume, ori părerile din stânga-dreapta.
2. Prepară felul de mâncare astfel încât să ajungă pentru toți ai casei și nu exagera cu porții gigantice sau suplimentare. Cu siguranță, nu vei mânca acel preparat de mii de ori, indiferent cât de bine este păstrat. Ai nevoie de varietate. Cu cât faci mai mult, să fie, cu atât vei arunca mai mult. 
3. Dozează bine cantitățile din fiecare ingredient. Să nu-ți rămână unele ”resturi” (sună brutal) după ce ai terminat de gătit și să le arunci prin dulap ori frigider. Vei uita de ele, cel mai probabil ajungând tot la coș. 
Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.
Îl urmăream pe acest magician al bucătăriei încă decând emisiunea lui era difuzată pe TVR 2 și mereu făcea preparate care-mi lăsau gura apă. Este un celebru bucătar, autor al numeroaselor serii de emisiuni difuzate în peste 100 de țări, dar și al unor cărți ( 26 la număr, din care 11 apărute și în România) pline de rețete pe gustul tuturor. Cea mai recentă dintre publicații este ”Economisește cu Jamie”, un volum ce cumulează 120 de rețete ce pot fi realizate cu un buget redus, exploatând la maximum ingredientele. 
Te invit să susții și tu un stil de alimentație sănătos, care combate irosirea alimentelor, răspunzând pe blogul tău la provocarea celor de la Curtea Veche Publishing și să povestești modul în care tu faci economii în bucătărie. 
Iată o rețetă delicioasă a maiestrului nostru, preparată în scurt timp și cu minimum de efort:


O campanie: BlogalInitiative
Share Button

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta bună sau rea contează pentru mine.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS