Mâini dibace, la treabă!

duminică, 7 decembrie 2014


Dedic acest articol tuturor celor pasionaţi de accesorii handmade , precum şi de prelucrarea acestora, dorindu-mi să vă pun în atenţie o ”materie primă” de impact și des utilizată la realizarea minunatelor opere ale ”mâinilor dibace”. De-a lungul timpului, mâna sănătoasă a omului a fost înlocuită cu mâini robotizate ce pot produce pe bandă rulantă accesorii, bijuterii și nu numai. Sătui de hainele și obiectele atât de ”la fel”  și în număr sufocant, majoritatea oamenilor sunt avizi după original, căutând în zilele noastre tot mai mult handmade-urile.
Propun să descoperim astăzi cum se fac anumite accesoriile handmade și să cunoaștem mai bine materia de bază de la care pornesc meșterii lor.
Principalul este:
Pasta FIMO de modelaj sau pasta de modelat FIMO este de mai multe tipuri, în funcție de materialele din care se compune: lut ceramic, rășină (pastă pe bază de uleiuri), pastă polimerică (pe bază de PVC), pastă de hârtie (pe bază de celuloză). Pasta de modelaj pe bază de polimer se regăsește pe piață sub mai multe mărci: pasta Fimo, Sculpey, Darwi. Pasta modelatoare Fimo are la bază PVC. După ce a fost modelată, cel mai adesea, pasta se întărește prin coacere. Argila polimerică poate fi tăiată, găurită, pictată etc. Lutul are la bază material natural pe bază de apă, în amestec cu alte materiale, dar și el se coace la temperaturi mari, formându-se porțelan sau alt tip de ceramică (teracotă, faianță, ceramică vitrificată etc).
Pasta FIMO vine sa acopere multe din aceste tipuri: pasta polimerică (pasta FIMO Classic - înlocuită acum de FIMO Professional, Effect, Soft, FIMO Kids - apărută recent), pasta ceramică (FIMOair Basic, Light și Natural), pasta celulozică(FIMOair Papier Mache). Cel mai adesea, începătorii preferă Fimo Soft deoarece este un pic mai ușor de modelat decat Fimo Professional. Fimo Effect se aseamănă la maleabilitate cu Fimo Professional mai mult, însă are diferite efecte introduse (transluciditate, fosforecență, efect metalic, gliterat sau cu sclipici, efecte de piatră - marmură, granit etc).- sursa: GemSale .
I-am descoperit din curiozitatea mea de a afla cum se produc acele minunății simpatice de cerceluși atât de căutați și unici. Priviți rezultatele unor artiști desăvârșiți în arta prelucrării plastilinii minune.

Poți realiza și tu astfel de modele. Abia aștept să-mi spui și să-mi arăți ce ți-a ieșit:



Pune bani deoparte până de Sărbătorile de iarnă, www.gemsale.ro promite cele mai mari reduceri dintre site-urile de profil!



Pentru a vă convinge de utilitatea acestui material în realizarea accesoriilor unicat, am rugat-o pe Irina, artist handmade, să ne povestească câteva lucruri despre această artă, precum și despre bazele de la care pornesc anumite accesorii, cum ar fi plastilina FIMO. Iată ce a ieșit:


1. Bună, te-aș ruga să te prezinți pentru toți cititorii mei!

Bună ☺ ! Numele meu este Irina. Sunt studentă în ultimul an la Cibernetică, în Brașov, iar timpul liber mi-l ocup meșterind lucrușoare.

2. De cât timp realizezi accesorii handmade și de unde această pasiune?
M-am apucat de handmade din curiozitate, în urmă cu aproape 4 ani. Am început cu Fimo, dar astăzi lucrez și cu alte materiale.

3. Descrie pe scurt blogul tău cu accesorii handmade.
De curând am simțit nevoia unei schimbări, așa că ”Made by IrinaR” (http://madebyirinar.blogspot.ro/) a devenit noul meu colțișor unde îmi expun lucrușoarele realizate. Încerc să postez cât mai des, să vă arăt noutățile, dar și comenzile personalizate, însoțite de fotografii și descrieri detaliate. Pentru orice detalii vă stau la dispoziție.

4. După tine, care crezi ca sunt atuurile unui accesoriu handmade?
În primul rând, un accesoriu handmade este unicat. Nici dacă faci o pereche de cerceluși nu o să îți iasă perfect identici. De asemenea, accesoriile handmade sunt originale și personalizate. Totul depinde de ceea ce îți dorești și de creativitatea și pasiunea artistului ce realizează.

5. Folosești drept materie primă plastilina modelatoare FIMO? Ce categorie?
Da, am folosit și folosesc FIMO pentru multe din proiectele mele. Cel mai mult lucrez cu FIMO Soft deoarece mi se pare cel mai ușor de modelat. Am folosit și FIMO Effect, dar și FIMO Classic.

6. Cât îți este de util acest produs?
Mie îmi este foarte util deoarece îl folosesc frecvent. De-a lungul timpului am experimentat și m-am perfecționat datorită acestui produs.

7. Ne poți arăta câteva creații în care ai folosit FIMO?
Sigur! 
http://madebyirinar.blogspot.ro/2014/12/de-toate-pentru-voi.html
http://madebyirinar.blogspot.ro/2014/08/ceva-dulce-dulce.html


Lingurițe realizate la comandă (alt model aici)



8. Ce părere au cititorii și totodată cumpărătorii handmade-urilor tale despre accesoriile realizate cu ajutorul FIMO?
Până acum au părut plăcut impresionați, dar și uimiți de ceea ce am reușit să realizez cu mânuțele mele, nefolosind ustensile speciale. Feedback-ul a fost mereu pozitiv.

9. Raportul calitate/preț la această categorie de produs te mulțumește întotdeauna?
Nu cred să fi avut vreodată probleme ☺.

10.Ai auzit de site-ul GemSale de unde îți poți procura plastilina FIMO și multe altele?
Deși îmi sună cunoscut, nu știam acest site. Mă bucur că am aflat acum.

11.Un mesaj pentru cititorii blogului meu și implicit pentru mine te rog.
În România, oamenii asociază lucrușoarele realizate manual cu ceva scump, care nu rezistă în timp, fără să se gândească la banii, munca și sufletul investit. Haideți să le arătăm ce înseamnă cu adevarat HANDMADE, ce înseamnă să ai un lucru unicat, personalizat și nu o chinezărie.

Mulțumesc foarte mult Irina, pentru amabilitatea de a acorda puțin timp realizării acestui material. Te vom urmări în continuare!

O campanie: blogawards
Poți participa și tu dacă ai blog, aici.

2 comentarii:

Părerea ta bună sau rea contează pentru mine.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS